Menzareform helyzet Lakiteleken

Nyomtatás

Menzareform helyzet Lakiteleken

Tóthné Balla Mária a Laki-Konyha Kft ügyvezetője a következő tájékoztatást küldte el szerkesztőségünkhöz azzal a kéréssel, hogy tegyük közzé.

 

Tisztelt szülők, hozzátartozók, lakitelekiek!

Mint mindenki értesülhetett a médiákból, 2015.szeptember 1-jével életbe lépett a legújabb közétkeztetési rendelet. Tapasztalatom szerint tartalmát, egyes pontjait túlkommunikálták és rosszul. Kihegyeződött és leszűkült a napi étrend sótartalmának drasztikus csökkentésére. Az előírt sótartalom valóban gyenge pontja a rendeletnek, de a legtöbb előírása a gyerekek és az idős emberek egészségét védő előírások.

Ezek közül a legfontosabbak:

-          több rostban gazdag étel (zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű pékáru)

-          több kálcium tartalmú étel (tej és tejtermékek)

-          ételkészítésnél csak minőségi nyersanyagokat lehet felhasználni (friss, alacsony zsírtartalmú hús)

-          korszerű konyhatechnológia bevezetése (zárt térben párolás, ahol az ételek nem veszítik el értékes tápanyagtartalmukat)

-          végül, de nem utolsó sorban a túlzott só, cukor és zsiradéktartalom visszaszorítása (ami nem teljes sótlanságot, cukortalanságot és zsírtalanságot jelent)

A Laki-Konyha Kft. 2012 januárjától tudatosan, következetesen, apró lépésekkel alakította át a különböző korcsoportok napi étrendjét a rendelet előírásai szerint. Ebben a munkában nagy segítséget jelentett a dietetikusunk segítsége, szakácsunk rugalmassága és az intézmények vezetőinek, dolgozóinak pozitív, támogató hozzáállása.  Nagyon sok szülő nyilatkozott pozitívan a végbemenő változásokról, ráérezve annak hasznos voltára. A folyamat során sok receptet kipróbáltunk és teszteltük annak a gyerekek – idősek általi elfogadását. A népszerűtlen ételeket levettük az étlapról és kerestünk összetételben hasonlót, de kedveltebbet. Az iskolás korcsoportnál segített a főétel választhatóságának lehetősége (a kétféléből nagyobb a valószínűsége, hogy valamelyiket szereti).

Nálunk már megfelelő:

-          a napi ötszöri zöldség-gyümölcs (minimum egyszer nyersen és a burgonya nem számít bele)

-          a teljes kiőrlésű pékáru heti mennyisége

-          a minőségi alacsony só és zsírtartalmú nyersanyagok felhasználása

-          a korszerű konyhatechnológia

-          az élelmiszer allergiás gyerekek ellátása

-          dietetikus és diétás szakács alkalmazása

Amin még javítanunk kell a só, cukortartalom csökkentése (még élvezhető mértékig) és a kálcium bevitel növelése.

Az eddig elért eredmény is az összefogásnak (szülő, intézmények, konyha) egymás munkájának segítésének, megértésének és támogatásának köszönhető. A gyerekek és idősek egészségének megőrzése mindannyiunk természetes igénye és érdeke. Kérem minden érintett segítő támogatását. Mi pedig a rendelet előírásai betartása mellett, azon fáradozunk, hogy minél változatosabb, ízletesebb ételekkel szolgáljuk ki az igénybevevőket.

Tóthné Balla Mária, ügyvezető